Buhardan Elektrik Nasil Uretilir

Şemada görüldüğü üzere yakıt deposuna benzin koyulması ile su deposunda ki su ısıtılarak buhar olarak  ısıya dayanıklı borular vasıtasıyla yukarı doğru taşınır. Buharın basıncını kontrol etmek için 5 numaralı Emisyon Kontrol Ekipmanları kullanılır. Buhar Türbinine ulaşan buhar türbini ısı enerjisini mekanik enerjiye döndürerek  kendi ekseni etrafında dönmeye başlar, Buhar türbinine bağlı olan ve içinde bakır baralar bulunan jeneratör de mıknatıslı baraların hareketi sayesinde mekanik enerjiyi, elektrik enerjisine çevirmiş olur.
1-) Fuel Source (Yakıt Deposu)
2-) Fuel (Yakıt; benzin)
3-) Boiler (Kazan)
4-) Steam (Buhar)
5-) Emission Control Equipment (Emisyon Kontrol Ekipmanları)
6-) Steam Turbine (Buhar Türbini)
7-) Generator-A Magnet rotates inside stationary coils of copper to produce electromagnetic current (Jeneratör)
8-) Condensation (Yoğunlaşma - gaz->sıvı)
9-) Condensed Water (Su Biriktirme Deposu)
10-) Water (Su)
11-) Electric Current (Elektrik Akımı)
12-) End Use (Tüketiciye Varış)


Barajdan Elektrik Nasil Uretilir

Aşağıdaki şemada bir barajda elektrik nasıl olur ve akan bir su kütlesi vasıtasıyla nasıl elektrik üretilip evimizdeki prize kadar ulaşır sorularının yanıtı mevcuttur. En solda ki 1, 2 ve 3 numaralı maddelerde Çöp Filtresi(Trash Rack) barajdan 6 numaralı bölgeye akıntı olurken pislikleri tutar ve 6 numaralı bölge suyun aşağıya güçlü bir basınçla akması için eğik yapılmıştır.
Barajda su birikirken Ana Kapı (Headgate) kapalı tutulur, baraj öngörülen doluluğa ulaştığında Ana Kapı (Headgate) açılır. Aşağıya doğru akan su 10 numaralı element olan Türbin'i(Turbine) döndürür, türbinin içerisinde mıknatısların özel bir şekilde dizimi sayesinde manyetik alan oluşur ve bunu 9 numaralı Jeneratör(Generator) vasıtasıyla DC tip elektrik akımına çeviriyoruz. Yani suyun aşağıya doğru yaptığı hareket bir Potansiyel Enerji hareketidir. Biz bunu önce türbini hareket ettirerek Kinetik Enerji'ye çevirdik daha sonra da jeneratörün içerisinde ki büyük güçlü mıknatısların dönmesi ile manyetik enerjiden elektrik enerjisi elde etmiş olduk. Yani enerji dönüşüm şekillerini incelersek K.E >P.E>M.E>E.E şeklinde olur. Jeneratörün sağladığı DC elektrik akımını ise Transformatör vasıtasıyla AC şebeke gerilimine çevirip 7 numarada görüldüğü üzere Elektrik Enerjisini prizlerimize ve lambalarımıza iletir.

1-) Trash Rack (Çöp Filtresi)
2-) Water Intake (Su Alımı)
3-) Headgate (Ana Kapı)
4-) Dam (Set)
5-) Penstock (Cebri Boru)
6-) Water Flow (Su Akışı)
7-) Electricity (Elektrik)
8-) Transformer (Transformatör)
9-) Generator (Jeneratör)
10-) Turbine (Türbin)
11-) Water Discharge(tail race) (Akan Su Döngüsü)

 

Blogger news

Blogroll

About

Muhterem Blog © 2012 | Template By Jasriman Sukri